Sexul este benefic, având numeroase beneficii asupra sănătății. Dacă te afli într-o relație de lungă durată, cu atât mai bine. Fă sex în mod regulat cu partenerul și cu siguranță relația voastră va deveni din ce în ce mai puternică.

Cuplurile care fac sex in mod regulat tind sa fie mai fericite, sugereaza un nou studiu iar motivul este afectiunea. Studiul realizat pe cuplurile aflate intr-o relatie stabila confirma: cuplurile care fac sex mai des sunt mai fericite si mai multumite de viata pe care o traiesc.
Cu toate acestea, beneficiul nu este dat de sexul in sine ci de nivelul de afectiune pe care si-l arata partenerii – fie ca vorbim de imbratisari sau de a-si sopti nimicuri dulci la ureche. Toate acestea sugereaza ca “aspectele relationale ale sexualitatii – si mai specific impartirea afectiunii – sunt importante in a releva de ce sexul face bine.” a declarat leaderul studiului Anik Debrot.

Acestea pot fi vesti bune pentru cei care isi fac griji pentru performanta lor sexuala sau care vor sa aiba un corp perfect, dupa spusele lui Debrot. In schimb isi pot aminti ca sexul este un mod placut de a impartasi cu partenerul un moment intim si plin de afectiune, spune Debrot, cercetator la Universitatea din Lausanne, Institutul de Psihologie din Elvetia.
Descoperirile se bazeaza pe patru studii desfasurate pe cupluri din Statele Unite si Elvetia. In fiecare din cele patru studii cuplurile au fost intrebate de cate ori fac sex si de cate ori impartasesc momente de afectiune sau atingeri. In doua studii participantii au fost intrebati despre obiceiurile lor uzuale in timp ce in celelalte doua intrebarile s-au axat pe o anumita perioada de timp. Per total studiul a descoperit ca acele cupluri care erau mai active din punct de vedere sexual au tendinta sa raporteze o mai mare satisfactie asupra vietii. Au dat dovada si de mai multe emotii pozitive – atat in general cat si in dimineata imediat urmatoare unei partide de sex. Insa in fiecare studiu afectiunea a jucat un rol major in mentinerea legaturii sex-fericire.
Asta inseamna ca sexul care incurajeaza afectiunea ajuta la raspandirea fericirii? Sau oamenii fericiti fac sex mai des? Unul dintre studii sugereaza a doua varianta: echipa de cercetatori a lui Debrot a descoperit ca sexul a prezis emotiile pozitive de a doua zi – in timp ce sentimentele bune nu au impins cuplurile sa faca sex in urmatoarele 24 de ore.

“Acesta este un studiu grozav” a spus Robin Milhausen. Ea este un profesor asociat in relatiile de familie si sexualitate umana la Universitatea din Guelph, Ontario Canada. Milhausen, care nu a fost implicata in studiu, a spus despre acesta ca aduce claritate asupra impletirii sexului cu satisfactia asupra vietii. In timp ce studiile mai vechi au legat frecventa cu care cuplurile fac sex si implinirea lor, este de fapt mult mai complicat de atat, dupa parerea lui Milhausen. “Sexul nu poate fi exclus din context” a spus ea “nu este un glont magic”. Afectiunea, incluzand aici si afectiunea de dupa sex este foarte importanta”.
Milhausen a arata si catre o descoperire destul de interesanta: afectiunea a contat atat pentru femei cat si pentru barbati – in contrast cu stereotipul cum ca barbatii pot si fara imbratisari si vorbe dulci. Debrot a fost de acord. Aceasta descoperire confrunta idea ca sexul “dulce” este apreciat mai mult de femei, a spus ea. Cu toate acestea studiul are limitari. Una dintre ele ar fi ca voluntarii pentru acest studiu de relationare nu pot fi reprezentativi pentru cupluri in general, a spus Milhausen. Si mai mult de atat nu toate cuplurile se incadreaza intr-o definitie generala a fericirii. Astfel ca nici sexul frecvent nici imbratisarile extra sau tinutul de mana nu sunt gloante magice.

Oamenii isi exprima afectiunea in numeroase feluri, a notat Milhausen. Unii apreciaza imbratisarile, altii cadourile practice cum ar fi montarea de catre partener a cauciucurilor de iarna, a spus ea. Debrot a sugerat ca nimeni nu spune ca satisfactia asupra vietii depinde de afectiunea partenerului cu care ai o relatie romantica. Multe alte studii au aratat o serie de factori care contribuie la starea de bine a unei persoane.
In egala masura studiul nu demonstreaza ca partenerii nu beneficiaza emotional de pe urma sexului. De exemplu Debrot spune ca efectele psihologice ale sexului – incluzand eliberarea de hormoni – poate propulsa sentimentele pozitive din cuplu.
sursa: doc.ro