E vară, hormonii clocotesc, vacanţele sunt mai ispititoare ca oricând, sezonul aventurilor de o noapte sau mai multe este în toi. Adorăm anotimpul ăsta, de ce să n-o spunem pe-a dreaptă!
Dar nu avem voie să uităm nicio clipită că diferenţa între amintiri frumoase şi sechele dureroase este de un singur pas. Neglijenţa şi valul lui „merge şi aşa, cui îi mai pasă de protecţie” sunt pericole de neignorat.
Sunt mulţi ani de când vă trag acest semnal de alarmă printr-un articol care vă pune în gardă la fiecare început de vară, dar niciodată nu va fi îndeajuns de des.
Mi se pare extrem de important să repet iar şi iar şi iar că toate deciziile intime pe care le veţi lua în vârtejul verii vă vor dicta şi schimba restul vieţii.
Nu vorbesc de inimi rănite sau relaţii neîmplinite, vorbesc despre boli venerice de care trebuie să vă protejaţi ca să nu ajungeţi mai târziu să vă plângeţi de infertilitate, complicaţii ce duc la operaţii sau tratamente chinuitoare până la bătrâneţe. Ştiu, nu e chiar uşor să te concentrezi la teorii despre HPV când sorbi cocteiluri şi roiesc „oportunităţile” în jurul tău, nici să te gândeşti la SIDA când unicile tale griji sunt cum să te îmbraci mai dezbrăcat sau cum să îi atragi atenţia lui X, poate şi lui Y, la nevoie ar merge şi Z.
Dar, vedeţi voi, HIV-ul nu e doar subiect de Oscar, acolo la ei, la americani, iar HPV-ul, prin consecinţa lui cumplită, cancerul de col uterin, ucide mai multe femei în România decât oriunde în altă ţară a Uniunii Europene. Nu vreau să stric distracţia, vreau să mă asigur că rămâne la stadiul acesta – o distracţie, şi că nu veţi fi asaltaţi de veşti şi analize proaste după vacanţă. Aşa că vin cu trei sfaturi, de luat pretutindeni în sezonul estival.
Prezervativul este singurul şi cel mai bun prieten – nu ai nici o scuză să uiţi de unicul mijloc de protecţie care te poate ţine departe de toate bolile cu transmitere sexuală. Căci pe lângă faptul că nu ţi-ai dori o sarcină după o aventură de o vară, trebuie să te ştii la adăpost şi de temutele boli venerice, iar pilula sau orice altă modalitate de contracepţie nu te poate ajuta. O să auzi multe rugăminţi din seria „dar cu el, senzaţiile dispar”, te rog să rămâi surd(ă) la asta.
Uitaţi de metoda calendarului şi alte calcule băbeşti – sfat valabil în cazul în care eşti deja într-o relaţie stabilă şi nu rişti infecţii de tipul celor pe care le pomeneam mai devreme. Chiar dacă ai un ciclu regulat, nu te baza pe asta în toiul verii când hormonii funcţionează altfel, iar ovulaţia poate face surprize.
Nu neglijaţi riscurile sexului în mare sau piscină – sună foarte bine, l-am tot văzut în filme, dar dacă vreţi să îl încercaţi fiţi cu mare băgare de seamă: prezervativul nu mai este atât sigur în apă, alunecă uşor, iar riscul de infecţii este mai mare ca oricând. Aşa că vi-l recomand doar într-o relaţie stabilă şi într-un mediu (cât de cât) curat.