Să ne gândim logic: petreci opt, nouă ore la birou (aproape jumătate din viață, ce să mai!), iar în apropierea ta e o persoană atractivă. E normal să te îndrăgostești de vreo colega. Iar dacă ești hotărât să acționezi nu trebuie să-ți spunem noi că unele relații între colegi nu funcționează, dar putem să te ajutăm să gândești puțin la rece situația. Așadar, câteva întrebări esențiale înainte să treci la atac.
Sunt doar atras fizic de persoana respectivă sau chiar e o conexiune sentimentală între noi?
E ușor și normal să te simți atras de cineva cu care te tot întâlnești în pauze, la masa de prânz sau în ședințe. De fapt, atracția între colegi crește între colegi mai ales dacă lucrează în echipă. Pe de altă parte, dacă te gândești la ea și când nu este prezentă sau în timpul liber s-ar putea să dezvolți o atracție sentimentală, așa că poate ar fi bine să-i spui.
O cunosc chiar atât de bine?
Îți plac poveștile ei despre cum și-a petrecut noaptea de sâmbătă sau serialele la care se uită. Ba chiar ți se pare simpatic felul în care și-a decorat biroul. Dar lucrurile astea pot fi înșelătoare. Sfatul nostru e să încerci să te întâlnești cu ea în afara serviciului – tot ca amici, desigur – pentru a nu regreta mai târziu.
Cei de la Resurse Umane ce părere au despre colega?
Cum îmi va influența o relație de genul ăsta munca?
Lucrurile se vor schimba inevitabil, asta trebuie să-ți intre bine în cap. Deși felul în care vă comportați în colectiv e mai mult sau mai puțin relevant, cel mai important e să nu vă afecteze randamentul sau, mai rău, opini celorlalți – știi vorba aia cu „gura lumiiˮ. Sigur, depinde de la job la job și de la colectiv la colectiv, dar dacă ai impresia că implicațiile inter-personale se vor complica, poate n-ar fi rău să încercați compromisul de a fi împreună „în afara jobuluiˮ – unele cupluri au reușit.
Putem respecta niște „granițeˮ?
Cea mai importantă întrebare, pentru că o relațiecu o colega, ca și cea de acasă, trebuie să se desfășoare în jurul câtorva reguli mai mult sau mai puțin nescrise. Mergem împreună la masa de prânz? Tre’ să-ți iau și ție cafea dimineața de la colț? Îmi dai și mie din treburile tale? Și multe altele. De obicei, relațiile cele mai sănătoase sunt cele în care partenerii învață să fie relativ independenți unul de celălalt.