Ce știm sigur despre masturbare? Masturbarea este o funcție fizică naturală – „la fel de naturală ca mersul la baie sau a respira aer”, spune Susan Kellogg Spadt, director de medicină sexuală la Institutul de Sanatate Sexuala din Philadelphia. Cu toate acestea, există un stigmat social in jurul masturbării care a dus la numeroase mituri. Iată o prezentare generală a acestor mituri despre masturbare, precum și informații de încredere din sanatatea sexuala pentru a le demasca.
Masturbare – mit: masturbarea excesivă poate duce la disfunctii erectile: Realitatea: „Disfunctia erectila nu rezultă de la masturbare”, spune Spadt. „Ce se poate întâmpla cu ambele sexe este ca se masturbeaza frecvent și se obișnuiesc cu o anumita atingere, fie că este vorba de vibrații sau de mâna proprie”. Din acest motiv, spune ea „ei pot deveni obișnuiți cu acea senzație și li se pare mai dificil de a avea un orgasm cu partenerul lor.”
Masturbare – mit: Oamenii care au o relație nu se masturbează. Realitatea: Potrivit Institutului Kinsey, 92 la suta dintre barbati si 62 la suta dintre femei se masturbeaza. „Oamenii se masturbeaza indiferent dacă acestia sunt în relații sau single,”, spune Justine Marie Shuey, PhD, un sexolog în Camden, NJ „Oamenii de multe ori ajung gelosi atunci cand partenerii lor se masturbeze pentru ca se simt inselati. Ceea ce trebuie să înțeleagă este că oamenii au diferite niveluri de dorinta sexuala – toti sunt complet sănătosi și normali, dar unele dorinte implica masturbarea ”
Masturbare – mit: Masturbarea te va face orb. Realitate: „Multe mituri despre masturbare, cum ar fi aceasta, provin de la convingerile invechite, atunci când oamenii au crezut de sexul a fost menit doar pentru procreere”, spune Shuey. Pentru ca masturbarea nu duce la procreere, s-a considerat problematic. „Oamenii credeau, de asemenea, ca sexul ar putea duce la nebunie, tuberculoza, palmele păroase, și moarte”, spune ea. „Evident, nici unul dintre aceste lucruri nu sunt adevărate”, spune ea.
Masturbare – mit: Nu există beneficii de sănătate de pe urma masturbării. Realitate: „Masturbarea are o serie de beneficii pentru sănătate”, spune Shuey. „Acestea includ un somn mai bun, reducerea stresului și tensiunii, mai puține dureri de cap, concentrare mai bună, creste stima fata de sine, da un aspect mai tineresc persoanei.” Există, de asemenea, o serie de beneficii pentru sănătatea sexuala specifice pentru femei, în special la femeile mai in varsta, inclusiv eliminarea uscaciunii vaginale si durere mai putina in timpul actului sexual”.
Masturbare – mit: Copiii nu se masturbeaza. Realitate: Masturbarea este perfect sanatoasa la orice varsta. „Nu e vorba despre masturbare așa cum o știm, dar copiii chiar mici isi ating și exploreaza organele lor genitale, deoarece se simt bine”, spune Shuey. „Sunt imagini chiar cu ultrasunete, unde putem vedea masturbare apar in utero” Conform Planned Parenthood, expertii recomanda ca parintii sa isi invete copiii mici care isi ating organele lor sexuale pentru placere, ca este o parte normala a sanatatii sexuale, dar că ar trebui să se facă în privat.
Masturbare – mit: Te masturbezi prea mult. Realitate: Conform Asociatiei Americane de Psihologie, masturbarea este considerată „prea multa”, în cazul în care aceasta devine o activitate de zi cu zi, cum ar fi să mergi la școală sau la locul de muncă sau întâlnirile cu prietenii. De asemenea, în cazul în care masturbarea provoaca durere fizica, probleme emotionale (nu te poti gandi la nimic altceva), probleme cu relatia ta, sau probleme de acomodare se poate să fie un semnal pentru a reduce, spune Spadt. Dar ea spune ca de obicei masturbarea ajunge la acest punct pentru foarte putini oameni.