Există un zvon cum că sexul în relațiile îndelungate sau după căsătorie încetează. Așa că apare întrebarea: cât de des trebuie să facem sex pentru a avea o relație fericită? Ei bine, răspunsul s-ar putea să vă lase cu un gust amar, întrucât nu există un număr magic de partide de sex pe care un cuplu le-ar putea întreține pentru a fi fericit. Asta poate și pentru că fericirea unui cuplu nu depinde în mod direct de cât de des sau rar partenerii fac sex. Dar cert este că la un moment dat, apare o pauză în acest sens. Așa ajungem să ne întrebăm care sunt principalele motive pentru care cuplurile de altfel fericite încetează să mai facă sex.
Inamicul numărul 1 de pe listă pare să fie însăși trecutul tău. Cel puțin în cazul bărbaților, cu cât mai multe relații au avut în trecut, cu atât le va veni mai ușor să fugă de responsabilități în prezent. Presiunea de a alege o singură persoană din întreaga lume (mai exact, din milioanele de femei frumoase de pe acolo) cu care să-ți împarți și patul și viața tinde să devină destul de copleșitoare pentru unii dintre domni. Acest fapt conduce la efectul de comparație, adică bărbații se gândesc că dacă în trecut au fost „jucători”, în prezent, alegând o singură persoană, ar putea pierde foarte multe lucruri în acest aspect, iar asta cumva le va eroda satisfacția sexului cu o singură parteneră.
Al doilea motiv pentru care cuplurile încetează să mai facă sex pot fi însăși copiii, acolo unde este cazul. Credibil sau nu, copiii pot fi cel mai eficient remediu pentru diminuarea libidoului … ironic vorbind, evident. Dar pentru femei cel puțin, acest stres psihic, ce apare din cauza faptului că acum există mai multă responsabilitate și grijă pe seama umerilor lor, iar asta le taie cumva din cheful de a face sex. Oboseala care vine odată cu „meseria” de mamă, milioanele de gânduri care se acumulează numai într-o zi, grijile pentru ziua de mâine și alte asemenea lucruri contribuie la pierderea interesului pentru sex la femei.
Un alt distrugător de chef într-ale sexului este stresul, care lovește în ambele direcții. Locul de muncă sau jobul în sine constituie principala sursă de stres a oamenilor, iar dacă ambii parteneri lucrează, atunci vor găsi și mai puține momente de intimitate pentru ei. Cu atât de multe gânduri în cap, termene limită și un milion de alte lucruri de făcut, nici nu e de mirare de ce activitatea sexuală începe să se diminueze treptat.
Comparațiile pot reprezenta un alt factor de diminuare a frecvenței contactului sexual în cupluri. Probabil că aveți alte cupluri drept prieteni, pe care-i vedeți mai fericiți și mai apropiați decât sunteți voi la momentul actual. Prin urmare, vă e ușor să inferați faptul că ei cu siguranță au parte de mai mult sex decât aveți voi. Și acesta este momentul în care apar comparațiile. Între voi și celelalte cupluri existente. Iar de aici înainte, totul se duce pe apa sâmbetei. În momentul în care comparațiile lovesc, fericirea și mulțumirea dispare. La fel și sexul. Sau cel puțin se împuținează.