În termeni foarte simpli, o persoană bisexuală se simte atrasă atât de bărbați, cât și de femei.
În primul rând, bisexualitatea nu este o fază a adolescenţei. Pentru a o înţelege, poate fi definită ca tendinţa de a fi atras sexual atât de bărbaţi, cât şi de femei. Deşi pentru unii pare că ai mai multe opţiuni când vine vorba de relaţii, în realitate bisexualitatea poate fi o identitate care produce confuzie, fiind destul de greu să-ţi dai seama dacă ar trebui să faci parte din comunitatea LGBT sau a heterosexualilor. Mai mult, în timp au apărut câteva mituri şi stereotipuri legate de bisexualitate, motiv pentru care această identitate de gen este prost înţeleasă.
Mitul 1: Bisexualitatea nu există
Oh, da! Putem chiar să râdem puţin auzind acestea. E ca şi cum am spune că un grup de indivizi nu există. De-a lungul timpului oamenii au fost catalogaţi ca fiind heterosexuali sau gay, în special când vine vorba de bărbaţi şi, cel mai trist este că până şi în cercurile LGBT se încurajează ideea că ”nu există bărbat bisexual”. Cercetătorii au clarificat acest mit în urma unui studiu publicat în Arhivele Comportamentului Sexual, unde au fost recrutaţi bărbaţi heterosexuali, gay şi bisexuali pe care i-a expus unor varietăţi de filme erotice. Mai apoi, după vizionare, participanţilor la studiu li s-a cerut să vorbească despre trăirile pe care le-au avut în momentul în care au vizionat imaginile şi, în plus, au fost conectaţi la echipamente care măsurau schimbările la nivelul organelor genitale în momentul excitării. Aşa cum era de aşteptat, bărbaţii heterosexuali răspundeau cu excitare la filmele în care apăreau mai mult femeile şi vice versa în cazul bărbaţilor gay. Bărbaţii bisexuali aveau un nivel de excitare relativ similar atât la filmuleţele cu femei, cât şi la cele cu bărbaţi. Din studiu reiese clar că participanţii nu ”pretindeau” că sunt bisexuali.
Mitul 2: Bisexualitatea este doar o fază
Din cauza acestui mit, bisexualitatea este văzută ca un fel de experiment sau confuzie, care apare în perioada adolescenţei când tinerii îşi stabilesc ”adevărata” identitate. Într-o lucrare publicată în Developmental Psychology, s-au făcut anumite cercetări la care au fost monitorizate femei timp de zece ani pentru a observa dacă identitatea sexuală suferă sau nu modificări. Foarte puţine femei care s-au identificat ca bisexuale în adolescenţă au devenit heterosexuale sau lesbiene la finalul studiului (doar 8% dintre ele).
Mitul 3: Bisexualii nu pot fi fideli partenerilor
De cele mai multe ori, bisexualii sunt percepuţi ca fiind infideli partenerilor lor faţă de indivizii heterosexuali sau gay. În realitate, mulţi dintre indivizii bisexuali sunt fericiţi în relaţiile lor, ba chiar sunt mai sinceri cu partenerii lor spre deosebire de persoanele cu alte orientări sexuale.
sursa: csid.ro